Overslaan en naar de inhoud gaan

Laatst bijgewerkt: december 2018

 

De gestreepte tonijn – ook wel ‘skipjack’ genoemd – is gemakkelijk herkenbaar aan de typische donkere strepen op de buik. Het is geen echte tonijn (genus Thunnus), maar behoort tot de grote groep van de snelgroeiende tonijnachtigen (genera Katsuwonus, Euthynnus, Sarda, Auxis …).

Gestreepte tonijn de meest beviste tonijnachtige (2,5 miljoen ton per jaar) en vertegenwoordigt hiermee de helft van alle tonijnaanlandingen wereldwijd.

De gestreepte tonijn leeft in de tropische wateren in de drie oceanen. Hij groeit in zijn eerste levensjaar snel tot een lengte van 35 cm, maar groeit daarna trager tot maximaal 108 cm en 33 kg zwaar. Men schat dat gestreepte tonijn tussen 6 en 10 jaar oud kan worden. Ze worden volwassen na 1 tot anderhalf jaar.

 

Zegenvisserij

Omdat gestreepte tonijn dicht bij het wateroppervlak leeft, worden ze vooral gevangen met de ringzegen. Deze techniek is ontwikkeld in de jaren 70 in de oostelijke tropische Atlantische zone, maar later in de jaren 80 overgenomen in alle tropische zones ter wereld. Deze visserij richt zich op de tonijnachtigen, maar is weinig selectief. Gestreepte tonijn wordt ook gevangen met de hengel, zoals bijvoorbeeld in de Malediven.

 

Duurzame stocks

• In de Stille Oceaan, de belangrijkste productiezone waar 75% van de wereldwijd gevangen gestreepte tonijn vandaan komt, worden de stocks ten volle benut en wordt de visserij omschreven als duurzaam. Wetenschappers raden wel aan om beheermaatregelen in te stellen om het huidige vangstniveau te kunnen handhaven. In 2015 stelden de beheerders van de IATTC- en WCPFC-commissies een plafond in voor de biomassa alsook vangstcontroleregels. Omdat het zegenvisserij op gestreepte tonijn leidt tot hoge bijvangsten van jonge grootoogtonijn en geelvintonijn, is het aangeraden om de huidige vangstniveaus (1,88 miljoen ton) niet te verhogen en om de selectiviteit van de gebruikte vistuigen te verbeteren.

• In de Atlantische Oceaan bedroegen de vangsten 220 000 ton in 2015. Men schat dat vangsten tot 230 000 ton nog duurzaam zijn. Maar het probleem is dat de status van de stocks niet goed gekend is en een belangrijk deel van de vangsten niet wordt aangegeven. De IATTC heeft nog geen beschermings- en beheermaatregelen ingesteld, maar raadt aan om de vangsten niet te verhogen. 

• In het westen van de Indische Oceaan worden scholen gestreepte tonijn vooral bevist met ringzegens, al dan niet gebruik makend van lokboeien (FAD’s). In andere delen van de Indische Oceaan wordt met de hengel op gestreepte tonijn gevist, vooral in Sri Lanka, India en Malediven.  De visserij – met vangsten tot 397 000 ton in 2015 – wordt er als duurzaam beschouwd, niettegenstaande de beoordelingen zeer onzeker zijn. Het is ondertussen bevestigd dat de gestreepte tonijnen in de Indische Oceaan over het algemeen mobieler zijn in vergelijking met andere oceaanbekkens en dat ze niet tot een enkele stock toe behoren. Er worden geen beschermings- of beheermaatregelen ingesteld door de IOTC.

 

Consumptie

Tot 90% van de gestreepte tonijn wordt ingeblikt. De vissen worden in hun geheel gekookt, schoongemaakt en de rugstukken worden geconserveerd. Rugstukken van met de lijn gevangen exemplaren worden ook ongekookt (vers of in diepvries) op de markt gebracht. In 2014 heeft een Japanse firma een visverwerkingsatelier voor gestreepte tonijn geopend in Concarneau in het Franse Bretagne, om zo dichter op de Europese markt te zitten. Ze produceren er ‘katsuobushi’, een typisch product uit de Japanse keuken op basis van gedroogde, gefermenteerde en gerookte gestreepte tonijn. In 2016 is de prijs van gestreepte tonijn sterk gestegen, met meer dan 25% in een jaar tijd.

In 2016 importeerde België 12 858 ton gestreepte tonijn, waarvan 2 550 ton na verwerking terug uitgevoerd wordt.

 

TE ONTHOUDEN

  • Gestreepte tonijn of skipjack is de meest voorkomende tonijnachtige.
  • De consumptie van gestreepte tonijn, afkomstig uit de drie oceaanbekkens, kan worden aangeraden.
  • Vermijd de aankoop van gestreepte tonijn die gevist is door gebruik te maken van lokboeien (FAD’s).
  • Zeven visserijen van gestreepte tonijn zijn MSC-gecertificeerd: zes in de Stille Oceaan en een in de Indische Oceaan.